FAQ

Home / FAQ

Wanneer uw kunstgebit is gebroken kunt u het beste direct contact met ons opnemen. U kunt snel met uw probleem bij ons terecht. In veel gevallen repareren wij uw kunstgebit terwijl u wacht. Zo hoeft u niet met een gebroken kunstgebit te lopen. Probeer in geen enkel geval zelf uw kunstgebit te lijmen of de prothese te bewerken. Dit kan het mogelijk maken dat wij het kunstgebit niet meer kunnen maken, waardoor ook uw garantie vervalt.

Wanneer u een volledig kunstgebit of gebitsprothese heeft, slinken de kaken over verloop van tijd. De kaken slinken daarnaast niet gelijk: de onderkaak slinkt sneller dan de bovenkaak. Dit kan een reden zijn dat uw gebitsprothese los komt te zitten en ook wel klachten kan veroorzaken. Als u uw prothese regelmatig laat controleren kunnen wij problemen voorkomen, voordat ze opgelost hoeven te worden. Als het nodig is wordt de pasvorm van uw prothese aangepast. Dit wordt ook wel rebasen genoemd.

Het aanpassen van de pasvorm is vooral belangrijk als het nog niet zo lang geleden is dat tanden en kiezen zijn getrokken of uw prothese ouder is dan 5 jaar. Als uw prothese wel ouder is, kan een vervanging wenselijk zijn.

Een (gedeeltelijke) prothese kan als vervanging dienen voor één of meerdere tanden en kiezen. Een prothese is uitneembaar en is daarom een geschikte oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet met een brug, kroon of implantaat kunnen worden vervangen. Bruggen, kronen en implantaten kunt u niet uit de mond nemen, een prothese wel.

Er zijn ook overkappingsprotheses. Dit is een geheel kunstgebit wat, in tegenstelling tot een ‘gewoon’ kunstgebit, rust op enkele pijlers. Pijlers zijn wortels van uw eigen tanden, kiezen of implantaten.

U kunt een implantaat het beste vergelijken met een soort kunstwortel. Met een implantaat kan de afwezige tandwortel worden vervangen. Het wordt als een schroef in de kaak aangebracht. Implantaten worden gemaakt van lichaamsvriendelijke materialen zoals bijvoorbeeld titanium, met soms een keramische laag. Een implantaat dient als houvast voor een kroon, brug of overkappingsprothese.

Kunstharsprotheses worden, zoals de naam al zegt, gemaakt van een kunsthars in een roze tandvleeskleur. Hierin zijn de kunsttanden en –kiezen verankerd. De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal wordt een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden en –kiezen.

Dit is opnieuw opmeten en passend maken van dr prothese op de kaak.